S p o r t s k a     P s i h o l o g i j a

RODITELJI, nemojte uzalud ulagati u svoju decu , trošiti novac i svoje vreme razvozeći i čekajući svoju decu dok treniraju, gubiti novac i dragoceno vreme, ako dete ne želi da se bavi određenim sportom ili ako hoće da se bavi nekim drugim sportom. Nemojte terati decu da rade ono što ne vole,  jer neće biti u tome uspešni.

Najbolji primer su sestre Polgar, svetske prvakinje u šahu. Od njih i muškarci-šahisti drhte i plaše se da igraju šaha sa njima. Njihov otac Laslo Polgar, je psiholog i on je od njihove četvrte godine  počeo primenjivati psihološke intervencije i hipnozu. Hteo je da dokaže, i to je uradio na sopstvenoj deci, da bilo koje dete može da postane genije uz pravilan psihološki tretman. Bilo je dvoumljana u kojoj oblasti da to dokaže. Najviše genija se vezuje za umetnost, ali u ovoj grani je nemoguće odrediti stepen genijalstva, tako da se Laslo odlučio za neku konkretnu aktivnosti, koja se meri jednostavno: pobedom ili porazom i odabrao je šah. Šah ima objektivan sistem ocenjivanja, zasnovan na učinku, tako da genijalnost  nije mogla da se dovede u sumlju. Opštinije možete pročitati u ovom članku.

Želeti baviti se vrhunskim sportom bez saradnje sa psihologom, je nemoguće ostvariti. Nezamislivo je 2015. godine bavljenje ozbiljnim sportom bez učešća psihologije i psihologa. Kako je ova nauka ušla u sve pore društvenog života, i u sve  vrste delatnosti i aktivnosti, tako ni sport nije ostao imun na njene čari i benefite. Uvođenjem psihologije u sport, sport je dobio novu dimenziju i sve veći broj rekorda koji se iz dana u dan menjaju i probijaju granicu nemogučeg. Vrhunskom sportisti ne trebaju nikakvi stimulansi i droge da bi bio pobednik. Jedino što mu treba je da koristi sve svoje potencijale, odnosno da svoj mozak upregne do maksimuma. Mozak je najjači stimulans i odgovor na sve izazove.

Dr Mičiko Ikai, profesor fiziologije na univerzitetu u Tokiju, takođe se bavio ovom oblašću. On je dokazao  da ni u kom slučaju ne postoji opasnost da se sportista fizički prenapregne, jer se heterohipnozom ili autohipnozom samo uklanjaju blokade koje sputavaju ljudske mogućnosti, sami tim i povrede. Dr Kroger i dr Ikai veruju da nesvesni refleksi organizma uvek čuvaju sportistu od prenapregnuća. Ipak treba imati u vidu da se vrhunski rezultati nikad ne postižu isključivo snagom. Podjednako je važno, ako ne i važnije, unutrašnje duševno stanje, uporno nastojanje da se postigne cilj i bezuslovna vera u pobedu.

Pobednici su oni koji imaju najviše mentalne snage, a sa mentalnom snagom se ne rađaš nego je učiš, učiš i primenjuješ dok ne postane deo ličnosti.

Roditelji

Danas, teniseri su idoli mladoj generaciji, kao što su to bili juče košarkaši, rukometaši, vaterpolisti, odbojkaši i svi koji su osvajali zlatne medalje. Tačno se vidi, kad vthunski sportisti izlaze iz tunela na stadion ili na teniski teren, da su od strane obučenog psihologa dobili instrukcije kako da se ponašaju i kako da razmišljaju. Pa kad vidite Đokovića, Nadala, Federera, ili fudbalere kada izlaze iz tunela koji vodi na teren, svi imaju istu naviku, kad se pojavljuju pred publiku. Znači, zatvorene oči koje otvaraju pre ulazak, što znači da su imali neke ‚‚rutuale‚‚ pre ulaska. Disanje, pokreti ruku, pogled ka publici ka terenu na dole. O čemu razmišljaju, kako se ponašaju dok im je pauza između gemova, obučenom psihologu nije teško da shvati i razume koje su metode korišćenje. Osoba koja želi biti vrhunski sportista, a nemati psihologa uz sebe,  neće ostvariti vrhunske rezultate. 

Ako hoćete da vam dete bude uspešno u sportu i uopše u bilo kojoj aktivnosti koja možda nije sportska, prvo na konsultacije sa stručnjacima razgovor, testiranje, da se otkrije vrsta sporta, slabe tačke, motivacija, pa tek onda odabir konkretne sportske aktivnosti u kojoj ćete biti super-uspešni. Sportistima ne treba nikakva hemija, stimulansi, 10 puta će postići bolje rezultate ako stimulišu svoj mozak, jer je mozak naš najveći prijatelj i najveći stimulans.

 

Za hipnozu nema granica, jedino je ograničena maštom hipnoztizera...Imajte poverenja u sopstvene nesvesne rezerve, dajte sami sebi željene sugestije i ne dopustite sumnji da vas koči. Podsvest vas neće ostaviti na cedilu.